תל אביב - העיר הלבנה

 


בית גוטר בשנת 1924

ב-11 באפריל תרסט (1909) התכנסו 66 משפחות על דיונת חול והחליטו להקים לנו עיר בישראל ושמה תל-אביב. חברי שכונת אחוזת בית - דיזנגוף, שינקין, בוגרשוב, גוטמן, שלוש, אבולעפיה, חסין עקיבא אריה ויס ואחרים - הגרילו צדפים וחילקו ביניהם מגרשים. בשנות העשרים החלה העיר להתפשט לכיוון שדרות רוטשילד, ורוב הבתים מאותה התקופה נבנו בסגנון האקלקטי - שעטנז של סגנונות מזרחיים ואירופיים.

תל אביב הוכרזה על ידי אונסקו כאתר מורשת עולמי, העיר הלבנה,  בזכות 4000 בתים הבנויים בסגנון הבאוהאוס המשקף את תל אביב של שנות ה-30.

רחוב אחד העם הוא אחד הרחובות הוותיקים במרכזה ההיסטורי של העירהקרוי על שמו של הסופר הציוני אחד העם שהתגורר ברחוב עד מותו. הרחוב מתחיל בקצה שכונת שבזי במערב ומסתיים במתחם הבימה בצפון מזרח והוא אחד הרחובות החשובים של רובע לב תל אביב.

הרחוב מקביל לשדרות רוטשילד לכל אורכו ויחד מהווים את רחובות הליבה של מרכז העסקים הראשי של תל אביב. בחלקו הדרומי נמצאים עסקים רבים הקשורים בענף הפיננסים הישראלי וכן בניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב.
הרחוב הוקם ב-1909 עם ייסודה של אחוזת בית והיה הרחוב הצפוני ביותר מבין ארבעת הרחובות שחצו את רחוב הרצל, הרחוב הראשי הראשון בעיר.

תל אביב 1920-1930 מצגת בית גוטר- ת"א הלבנה [23.7 MB]

בית גוטר 1926


בשנות ה-30 נבנה חלקו הצפוני של הרחוב במקביל לשדרות רוטשילד ובדומה לשדרה, עיקר הבינוי בקטע זה של הרחוב הוא בנייני מגורים בסגנון הבינלאומי, בניגוד לסגנון האקלקטי בו מצטיין הרחוב בחלקו הדרומי.